Peștera Polovragi este una dintre cele mai impresionante formațiuni subterane din România. Situată în Munții Parâng, în apropierea localității Polovragi din județul Gorj, această cavernă naturală atrage numeroși vizitatori datorită frumuseții sale spectaculoase și a bogatei sale istorii. Peștera se remarcă prin galeriile sale impresionante, stalactitele și stalagmitele unice, precum și prin legenda care o înconjoară, legată de Sfântul Ioan de la Prislop și mănăstirea Polovragi. 

Descoperită și explorată pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, Peștera Polovragi continuă să fascineze și să impresioneze pe toți cei care o vizitează, oferind o incursiune fascinantă în adâncurile pământului și în istoria acestei regiuni pitorești.

Peștera Polovragi – caracteristici geografice

Peștera Polovragi este situată în Munții Parâng, în județul Gorj, România, la o altitudine de aproximativ 650 de metri deasupra nivelului mării. Această cavernă impresionantă se deschide în versantul sud-vestic al masivului Parâng, în apropierea localității Polovragi. O caracteristică geografică notabilă a peșterii este poziționarea sa într-un peisaj montan spectaculos, înconjurat de păduri dese și versanți stâncoși, ceea ce contribuie la atmosfera sa pitorească și la farmecul său natural.

Peștera în sine se întinde pe o lungime de aproximativ 1.850 de metri și se caracterizează prin numeroase camere și galerii, bogate în formațiuni geologice subterane, cum ar fi stalactite, stalagmite, draperii de calcit, și alte concrețiuni spectaculoase. Aceste caracteristici geologice impresionante sunt rezultatul activității de dizolvare a rocilor calcaroase de către apa subterană, care au format în timpul mileniilor acest mediu subteran fascinant.

Peștera Polovragi reprezintă un punct de atracție important pentru pasionații de speologie, dar și pentru turiștii obișnuiți, oferind oportunități unice de explorare a lumii subterane și a frumuseții naturii într-un cadru montan pitoresc.

Cum ajungi la Peștera Polovragi?

 • Alegerea mijlocului de transport: Decideți modalitatea de transport pe care doriți să o utilizați pentru a ajunge la Peștera Polovragi. Cel mai convenabil mijloc de transport este automobilul personal, dar puteți utiliza și transportul public sau serviciile de taxi.
 • Destinația de referință: Setați localitatea Polovragi ca destinație pe sistemul de navigație al autovehiculului sau în aplicația de navigație GPS de pe telefonul mobil.
 • Traseu cu automobilul:
  • Dacă veniți dinspre București, mergeți pe Autostrada A1 până la Pitești, apoi continuați pe DN7 către Râmnicu Vâlcea.
  • Din Râmnicu Vâlcea, urmați DN67 (E81) către Târgu Jiu și continuați până la localitatea Polovragi.
  • În Polovragi, puteți căuta indicatoarele spre Peștera Polovragi și urmați-le către intrarea în peșteră.
 • Transport public: Dacă doriți să utilizați transportul public, puteți lua un tren sau un autobuz către Râmnicu Vâlcea, care are o stație de cale ferată și un terminal de autobuze. De acolo, puteți lua un autobuz local sau un taxi către Polovragi.
 • Taxi sau transport închiriat: O altă opțiune este să apelați un serviciu de taxi sau să închiriați un vehicul cu șofer pentru a vă duce direct la Peștera Polovragi din locul în care vă aflați.

Ce poți vedea în Peștera Polovragi

Ce poți vedea în Peștera Polovragi

Sursa foto

 • Stalactite și Stalagmite: Peștera este bogată în stalactite și stalagmite spectaculoase. Aceste formațiuni geologice se formează în timp prin depunerea de carbonat de calciu și alte minerale din apă. Vizitatorii vor putea admira aceste concrețiuni în diferite culori și forme.
 • Draperii de Calcit: În peșteră, veți găsi și draperii de calcit, care sunt formațiuni subtile și frumoase de cristale de calcit care atârnă ca niște cortine. Acestea pot crea imagini impresionante și sunt adesea considerate bijuterii ale peșterii.
 • Sala Mare: Peștera Polovragi are o sală mare și spațioasă care poate găzdui un număr mare de vizitatori. Aici, puteți admira formațiunile geologice majore și puteți asculta ghidul care vă va oferi informații interesante despre istoria și geologia peșterii.
 • Pasajul Strâmt: Pe măsură ce explorați mai adânc în peșteră, veți trece prin pasaje înguste și coridoare care adaugă un element de aventură și mister experienței dumneavoastră.
 • Galeriile peșterii: Peștera are mai multe galerii și camere, fiecare cu propriile sale caracteristici unice. Explorarea acestor părți ale peșterii vă va dezvălui o gamă variată de formațiuni geologice și vă va permite să vă bucurați de diversitatea peisajului subteran.
 • Legenda Peșterii Polovragi: Peștera este legată de legendele locale și de povestea Sfântului Ioan de la Prislop. Ghizii pot oferi detalii despre aceste legende și despre rolul peșterii în istoria și cultura locului.
 • Biodiversitate: În ciuda condițiilor subterane, peștera este locuită de specii unice de lilieci și alte organisme subterane. În timpul vizitei, puteți avea ocazia să observați aceste creaturi interesante.

Legenda Peșterii Polovragi

Legenda Peșterii Polovragi este strâns legată de povestea Sfântului Ioan de la Prislop, unul dintre sfinții ortodocși venerați în România. Conform acestei legende, Sfântul Ioan de la Prislop a trăit în secolul al XVIII-lea și a fost un călugăr eremit care și-a dedicat viața rugăciunii și meditației într-o peșteră ascunsă în apropierea localității Polovragi, în Munții Parâng.

Legenda spune că Sfântul Ioan a ajuns la Peștera Polovragi în căutarea unei vieți de izolare și contemplare. El a trăit în această peșteră timp de mai mulți ani, izolat de lumea exterioară. Credincioșii locului susțin că Sfântul Ioan a trăit o viață sfântă și a făcut minuni în această zonă. Se spune că el a vindecat bolnavi, a ajutat oamenii să depășească necazurile și să se întoarcă spre credință.

O altă parte a legendei afirmă că Sfântul Ioan a descoperit, în peștera sa, o icoană a Fecioarei Maria, pe care a considerat-o un dar divin. Această icoană a devenit ulterior obiect de venerație și a fost amplasată într-o mănăstire în apropiere.

Legenda Sfântului Ioan de la Prislop și a Peșterii Polovragi a contribuit la atragerea de pelerini și credincioși în această zonă, iar peștera și mănăstirea au devenit importante locuri de pelerinaj și rugăciune. Astăzi, Peștera Polovragi este o atracție turistică populară, iar această legendă continuă să fie parte integrantă a istoriei și culturii locului.

Ce alte obiective turistice poți vizita în zonă

Ce alte obiective turistice poți vizita în zonă

Cele mai citite articole

Sursa foto

În zona înconjurătoare a Peșterii Polovragi și a Munților Parâng din județul Gorj, există o serie de alte obiective turistice pe care le puteți vizita. Iată câteva dintre ele:

 • Mănăstirea Polovragi: Această mănăstire ortodoxă este situată în apropierea Peșterii Polovragi și este asociată cu legenda Sfântului Ioan de la Prislop. Aici puteți admira arhitectura religioasă și puteți participa la servicii religioase.
 • Peștera Muierilor: Această peșteră este situată în apropiere de Târgu Jiu și este cunoscută pentru formațiunile sale geologice impresionante. Vizitatorii pot explora această peșteră și pot admira stalactitele și stalagmitele sale.
 • Târgu Jiu: Orașul Târgu Jiu se află la o distanță rezonabilă de Peștera Polovragi și este renumit pentru sculpturile lui Constantin Brâncuși din Parcul Central, inclusiv celebrele „Coloane Fără Sfârșit” și „Masa Tăcerii”. Acest oraș oferă oportunități pentru a explora arta și cultura românească.
 • Mănăstirea Horezu: Situată în apropierea orașului Horezu, această mănăstire ortodoxă este un important monument istoric și arhitectural, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici puteți admira arhitectura brâncovenească și frescele impresionante.
 • Rezervația Naturală Cheile Sohodolului: Această rezervație naturală oferă oportunități excelente pentru drumeții și explorarea naturii. Puteți admira chei adânci, peșteri, cascade și peisaje montane spectaculoase.
 • Mănăstirea Cozia: Situată în apropierea orașului Călimănești, Mănăstirea Cozia este un alt important monument istoric și religios. Aceasta datează din secolul al XIV-lea și găzduiește o serie de obiecte de artă religioasă valoroase.
 • Cascada Lotrișor: Această cascada pitorească se află în apropierea stațiunii Băile Olănești și este un loc frumos pentru o excursie scurtă în natură.

Ce poți face la Peștera Polovragi în funcție de sezon?

Primăvara:

 • Vizitarea peșterii: Primăvara este un moment excelent pentru a vizita Peștera Polovragi. Temperaturile sunt mai blânde, iar peștera oferă o oază de răcoare în zilele calde de primăvară.
 • Drumeții și explorări: În jurul peșterii și în Munții Parâng, primăvara aduce vegetație proaspătă și peisaje frumoase. Puteți face drumeții pentru a explora natura înconjurătoare și poteci montane.

Vara:

 • Vizitarea peșterii: Vara, Peștera Polovragi oferă o refugiere răcoroasă de căldura verii. Fiți pregătiți pentru temperaturi mai scăzute în interiorul peșterii și asigurați-vă că aveți îmbrăcăminte adecvată.
 • Excursii speologice: Pentru cei mai aventuroși, unele excursii speologice pot fi disponibile în această perioadă. Acestea vă permit să explorați porțiuni mai puțin accesibile ale peșterii.
 • Drumeții și activități în aer liber: În afară de vizitarea peșterii, vara puteți să vă bucurați de drumeții în Munții Parâng, de călărie, de pescuit în zonele cu apă, sau de activități de aventură, precum escaladă sau tiroliană.

Toamna:

 • Culori frumoase ale toamnei: Toamna, peisajele din jurul Peșterii Polovragi se transformă în culori spectaculoase. Este momentul ideal pentru a admira frunzișul colorat și pentru a face plimbări în natură.
 • Festivaluri și evenimente locale: În această perioadă, unele festivaluri și evenimente tradiționale locale pot avea loc în zona Munților Parâng. Acestea vă pot oferi oportunitatea de a experimenta cultura și tradițiile locale.

Iarna:

 • Vizitarea peșterii: Peștera Polovragi este deschisă și iarna, oferind o alternativă la activitățile în aer liber în condiții de vreme rece.
 • Schi și sporturi de iarnă: Dacă sunteți pasionat de sporturile de iarnă, Munții Parâng oferă oportunități pentru schi, snowboarding și drumeții în zăpadă.

Ce echipament este necesar pentru a vizita Peștera Polovragi?

Pentru a vizita Peștera Polovragi, este important să aveți un echipament adecvat, mai ales că condițiile în interiorul peșterii pot varia. Iată o listă cu echipament și recomandări:

 • Îmbrăcăminte confortabilă: Îmbrăcați-vă în straturi, astfel încât să puteți ajusta îmbrăcămintea în funcție de temperatura din peșteră. Un tricou sau cămașă cu mânecă lungă și un pulover ușor sunt potrivite. Încercați să evitați hainele voluminoase, deoarece spațiul în interiorul peșterii poate fi limitat.
 • Pantaloni confortabili: Pantalonii confortabili și rezistenți la uzură sunt o alegere bună pentru a vă proteja picioarele și pentru a permite mișcarea ușoară în timpul vizitei.
 • Încălțăminte adecvată: Purtați pantofi sau bocanci cu talpă antiderapantă și confortabilă pentru a vă asigura că puteți traversa terenul neregulat din peșteră în siguranță. Evitați purtarea pantofilor deschiși sau a sandalelor.
 • Lanterne sau felinare cu baterii de rezervă: În interiorul peșterii, veți avea nevoie de iluminare suplimentară. Asigurați-vă că aveți lanterne sau felinare cu baterii de rezervă pentru a evita să vă pierdeți în întuneric.
 • Rucsac mic: Un rucsac mic vă poate ajuta să vă transportați obiectele personale esențiale, precum apa, gustările și echipamentul suplimentar.
 • Apă și gustări: Peștera Polovragi poate fi un loc obositor pentru unele persoane, așa că este recomandabil să aveți apă și gustări cu dvs. pentru a vă menține hidratați și energizați pe parcursul vizitei.
 • Jachetă ușoară: Chiar dacă este vară, în interiorul peșterii temperatura poate fi mai scăzută decât în exterior. Luați o jachetă ușoară sau un hanorac pentru a vă proteja de frig.
 • Bani și documente de identitate: Asigurați-vă că aveți bani pentru taxa de intrare și documentele de identitate sau actele necesare pentru achitarea taxei.

Ce preparate să încerci când vizitezi Peștera Polovragi?

Ce preparate să încerci când vizitezi Peștera Polovragi?

Sursa foto

Când vizitați Peștera Polovragi și zona înconjurătoare, puteți gusta preparate locale și tradiționale românești care vă vor oferi o experiență autentică a bucătăriei locale. Aici sunt câteva preparate pe care ar trebui să le încercați:

 • Mămăligă: Mămăliga este un preparat tradițional românesc, asemănător cu polenta, preparat din făină de porumb. Este adesea servită ca acompaniament pentru carne, brânză sau legume și este delicioasă când este topită cu brânză sau unt.
 • Sarmale: Sarmalele sunt frunze de varză sau de viță de vie umplute cu carne de porc și orez, condimentate cu ierburi aromate și gătite în sos de roșii. Acest preparat tradițional este adesea servit la sărbători și evenimente speciale.
 • Ciorbă de burtă: Dacă sunteți aventuros din punct de vedere culinar, puteți încerca ciorba de burtă, o supă tradițională românească făcută din burtă de vită, legume și condimente. Este o mâncare cu gust puternic și unica în gust.
 • Mici: Micii sunt  făcuți din carne de porc și condimente. Sunt adesea preparați la grătar și sunt serviți cu muștar, ceapă și pâine.
 • Plăcintă cu brânză sau mere: Plăcințele românești sunt deserturi delicioase și pot fi umplute cu brânză dulce sau mere și scortișoară. Ele sunt adesea servite ca desert sau gustare.
 • Brânza de burduf: Brânza de burduf este o brânză tradițională românească, foarte sărată și aromată, care este maturată în coajă de brad. Este perfectă pentru a fi savurată cu pâine sau mămăligă.
 • Vinuri românești: România are o tradiție lungă în producția de vinuri, așa că nu uitați să gustați câteva din vinurile locale. Cele mai cunoscute regiuni viticole din România includ Muntenia, Oltenia și Transilvania.
 • Țuică sau palincă: Dacă sunteți interesat de băuturile alcoolice, puteți încerca țuica sau palinca, două tipuri de țuică românească, care sunt cunoscute pentru puterea lor.

Peștera Polovragi reprezintă nu doar o minunată atracție naturală situată în frumosii Munți Parâng, ci și o fereastră către istoria, cultura și legenda locului. Cu stalactite și stalagmite impresionante care încântă ochiul și imaginația, această peșteră oferă o incursiune fascinantă în adâncurile pământului. 

Legenda Sfântului Ioan de la Prislop, care este strâns legată de această peșteră, adaugă o dimensiune spirituală și culturală unică experienței. Indiferent de sezon, vizitatorii pot explora această comoară naturală, admirând formațiunile geologice spectaculoase și descoperind povestea și tradițiile locale. Peștera Polovragi rămâne un loc deosebit de vizitat, care încântă și educa în același timp, oferind o incursiune memorabilă în inima României.

Cele mai citite articole