Bâlea Lac, situat în inima munților Făgăraș din România, reprezintă una dintre cele mai pitorești și impresionante destinații montane din țară. Acest loc fascinant este cunoscut atât pentru peisajele sale spectaculoase, cât și pentru oportunitățile sale de recreere în aer liber. 

Situat la aproximativ 2.034 de metri deasupra nivelului mării, Bâlea Lac este adesea asociat cu cele două lacuri glaciare din zonă, Lacul Bâlea și Lacul Capra, care sunt înconjurate de munți impunători și zăpezi perene. Cu atracții precum telecabina care urcă în munți și Cabana Bâlea Lac, acest loc oferă turiștilor oportunități variate pentru drumeții, sporturi de iarnă și relaxare în mijlocul naturii sălbatice.

Bâlea Lac – caracteristici geografice

Bâlea Lac este situat în lanțul montan al Făgărașului, în partea central-sudică a României. Această destinație montană impresionantă este înconjurată de caracteristici geografice spectaculoase, care îi conferă farmecul său aparte:

 • Lacuri Glaciare: Bâlea Lac este renumit pentru cele două lacuri glaciare din zonă, Lacul Bâlea și Lacul Capra. Aceste lacuri sunt de origine glaciară și se formează în timpul iernii, când zăpada și gheața se acumulează în depresiuni. Aceste ape albastre cristaline oferă un peisaj impresionant și sunt un punct central al atracției turistice.
 • Altitudine: Bâlea Lac se află la aproximativ 2.034 de metri deasupra nivelului mării, ceea ce îl face unul dintre cele mai înalte locuri accesibile în Munții Făgăraș. Această înălțime înseamnă că aici veți găsi un climat alpin, cu veri răcoroase și ierni cu zăpadă abundentă.
 • Munți Impunători: În jurul lacurilor Bâlea și Capra se înalță munți impunători și stâncoși, care adaugă un farmec dramatic peisajului. Vârfurile din apropiere, precum Vârful Bâlea, oferă oportunități excelente pentru drumeții și alpinism.
 • Accesibilitate: Bâlea Lac este accesibil pe timpul verii prin șoseaua Transfăgărășan, care trece peste Munții Făgăraș și oferă priveliști panoramice uimitoare. Pe timp de iarnă, accesul se face adesea cu telecabina sau pe jos, și este o destinație populară pentru sporturile de iarnă.

Obiective turistice în apropiere de Bâlea Lac

Obiective turistice în apropiere de Bâlea Lac

Sursa foto

Bâlea Lac oferă acces la numeroase obiective turistice deosebite în zona Munților Făgăraș și a Transfăgărășanului. Iată câteva dintre cele mai notabile dintre ele:

 • Cascada Bâlea: Această cascada se află la scurtă distanță de Bâlea Lac și este ușor accesibilă pe jos. Priveliștea spectaculoasă a apei care se revarsă de pe stânci într-o zonă pitorească face din Cascada Bâlea o oprire obligatorie pentru turiști.
 • Cabana Bâlea Lac: Cabana Bâlea Lac este situată chiar lângă Lacul Bâlea și oferă cazare și servicii de masă. Este un punct de plecare pentru drumeții și excursii în zona înconjurătoare, precum și pentru aventurile pe timp de iarnă, cum ar fi schiul sau snowboardingul.
 • Transfăgărășan: Această șosea spectaculoasă, numită și „Cea mai frumoasă șosea din lume” de către Top Gear, trece prin Munții Făgăraș și oferă priveliști uluitoare. De-a lungul traseului, veți găsi numeroase puncte de belvedere și locuri pitorești pentru a vă opri și a vă bucura de peisaj.
 • Vârful Negoiu: Acesta este cel mai înalt vârf din Munții Făgăraș și poate fi escaladat de la Bâlea Lac sau din alte locuri din apropiere. Priveliștea panoramică de pe vârf este cu adevărat impresionantă.
 • Cabana Păltiniș: Situată la aproximativ 30 de kilometri spre sud de Bâlea Lac, Cabana Păltiniș este o altă opțiune de cazare și este un punct de plecare pentru drumeții în Munții Cindrel. Aici puteți explora frumusețea pădurilor și a peisajelor montane.

Trasee montane de la Lacul Bâlea

De la Lacul Bâlea, există mai multe trasee montane care vă pot oferi o experiență minunată de explorare a Munților Făgăraș. Iată câteva dintre aceste trasee:

 • Traseul către Cabana Bâlea Cascadă: Acest traseu este potrivit pentru toți turiștii și începe de la Lacul Bâlea. El vă conduce pe lângă Lacul Capra și apoi urcă ușor spre Cabana Bâlea Cascadă, situată la o altitudine mai mică decât Lacul Bâlea. De la cabană, puteți continua să explorați zona sau să vă bucurați de priveliști panoramice.
 • Traseul către Vârful Bâlea: Acest traseu vă duce către unul dintre cele mai înalte puncte din Munții Făgăraș – Vârful Bâlea (altitudine de 2.243 de metri). Traseul începe de lângă Lacul Bâlea și urcă abrupt în sus pe munte. Este o călătorie provocatoare, dar priveliștea de la vârf este cu adevărat spectaculoasă.
 • Traseul către Vârful Negoiu: Acesta este un traseu mai lung și mai dificil care vă poate duce până pe Vârful Negoiu, cel mai înalt vârf din Munții Făgăraș și din întreaga țară. Traseul începe de la Cabana Bâlea și vă duce printr-o serie de poteci montane, oferind vederi impresionante pe tot parcursul călătoriei.
 • Traseul către Cabana Podragu: Acest traseu vă conduce către Cabana Podragu, situată în apropierea Lacului Podragu. Aici puteți petrece noaptea și explora zona înconjurătoare. Pe traseu, veți avea ocazia să vedeți un peisaj divers, de la păduri la stânci impunătoare.
 • Traseul către Lacul Avrig: Dacă doriți să explorați o zonă mai puțin cunoscută, puteți merge către Lacul Avrig. Traseul începe de la Lacul Bâlea și vă poartă prin Munții Făgăraș, oferind o experiență mai liniștită și mai puțin aglomerată.

Înainte de a începe oricare dintre aceste trasee, este important să vă informați cu privire la condițiile meteorologice actuale și să vă pregătiți corespunzător pentru drumeții montane, inclusiv cu echipament adecvat și provizii. De asemenea, puteți consulta hărți și ghiduri montane pentru a vă asigura că vă orientați corect pe traseu.

Hotelul de gheață de la Bâlea Lac

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac este una dintre cele mai neobișnuite și spectaculoase atracții turistice din România. Acesta este situat în apropierea Lacului Bâlea, în Munții Făgăraș, și este o destinație de vis pentru cei care doresc o experiență unică într-un cadru montan spectaculos.

Cele mai citite articole

Hotelul de Gheață este construit în fiecare iarnă, în jurul lunii decembrie, și este deschis turiștilor până în primăvară, în funcție de condițiile meteorologice. 

 • Cazare: Hotelul de Gheață oferă camere de gheață și igluuri, unde turiștii pot petrece o noapte excepțională în sacii de dormit termici, având în jurul lor sculpturi și decorațiuni din gheață. Camerele sunt decorate în mod unic și pot varia de la camere cu teme artistice la igluuri romantice pentru cupluri.
 • Sculpturi și Artă în Gheață: În fiecare an, hotelul este decorat cu sculpturi și obiecte de artă elaborate din gheață, create de artiști specializați în sculptura în gheață. Aceste opere efemere sunt o adevărată operă de artă în sine și adaugă o dimensiune specială experienței.
 • Restaurant și Bar de Gheață: Hotelul de Gheață include un restaurant și un bar, unde puteți savura băuturi și mâncăruri servite în vase din gheață. Este o ocazie unică de a experimenta gastronomia într-un cadru inedit.
 • Activități de iarnă: În zona din jurul Hotelului de Gheață, turiștii pot participa la diverse activități de iarnă, precum schi, snowboarding, drumeții cu sănii trase de cai și mai multe altele.
 • Evenimente Speciale: Hotelul de Gheață găzduiește și evenimente speciale, cum ar fi nunți, petreceri și chiar ceremonii de cununie în gheață, oferind o experiență de neuitat pentru cei care doresc să-și sărbătorească momentele importante într-un cadru unic.

Flora din apropierea Lacului Bâlea

Flora din apropierea Lacului Bâlea

Sursa foto

 • Ienupărul de munte (Juniperus communis): Acest arbust cu frunze aciculare este adesea întâlnit în zonele montane și alpine din Munții Făgăraș. Fructele sale, cunoscute sub numele de ienupăr, sunt folosite în medicina tradițională și la producerea ginului.
 • Rozmarinul sălbatic (Rhododendron kotschyi): Acestă plantă perenă cu flori roz sau violet deschis este specifică zonelor alpine și se dezvoltă adesea în apropierea zăpezilor perene. Este cunoscută și sub numele de „ghințură.”
 • Bradul (Picea abies): Bradul este un conifer comun în zona montană a Munților Făgăraș și poate atinge dimensiuni impresionante. Este un element semnificativ al peisajului montan.
 • Lemnul câinesc (Sorbus aucuparia): Acest arbust sau mic copac produce fructe roșii strălucitoare și frunze compuse. Este întâlnit în pădurile de munte din zonă și este adesea vizitat de păsări și animale sălbatice.
 • Iarbă de munte: Pe pajiștile alpine și subalpine din apropierea Lacului Bâlea, puteți găsi o varietate de ierburi și flori de munte, cum ar fi lăptușele și specii de gentiana. Acestea adaugă culoare și frumusețe peisajului montan.
 • Plante alpine rare: Munții Făgăraș adăpostesc unele plante alpine rare și endemice care nu se găsesc în alte regiuni. Unele dintre aceste specii sunt adaptate la condiții extreme, cum ar fi solul alpin și temperaturile scăzute.

Ce poți face la Bâlea Lac în funcție de sezon?

Iarnă (decembrie – martie):

 • Schi și snowboarding: Bâlea Lac este cunoscut pentru sporturile de iarnă, iar zona oferă pârtii potrivite atât pentru începători, cât și pentru avansați. Aici veți găsi școli de schi și posibilitatea de a închiria echipament.
 • Hotelul de Gheață: Hotelul de Gheață se construiește în fiecare iarnă și oferă o experiență unică de cazare în camere din gheață și igluuri.
 • Drumeții cu săniile trase de cai: Puteți lua o plimbare pitorească cu sănii trase de cai în jurul Lacului Bâlea și în zonele înconjurătoare.

Primăvară (aprilie – mai):

 • Drumeții: Cu topirea zăpezii, puteți explora traseele de drumeție din Munții Făgăraș. Peisajul devine treptat verde, iar pajiștile încep să înflorească.
 • Vizitarea Cascadei Bâlea: Aceasta este o perioadă bună pentru a vizita Cascada Bâlea, deoarece debitul de apă este mai mare după topirea zăpezii.

Vară (iunie – august):

 • Drumeții și escaladă: Vara oferă cele mai bune condiții pentru drumeții montane și alpinism în Munții Făgăraș. Puteți explora trasee variate și puteți ajunge la vârfurile din apropiere.
 • Cazare la cabane: Există numeroase cabane în zonă unde puteți petrece noaptea în timpul drumețiilor mai lungi. Cabanele oferă servicii de cazare și masă.
 • Vizitarea Lacului Bâlea: Lacul Bâlea este o destinație pitorească pentru relaxare și fotografiere. Puteți face plimbări în jurul lacului și să vă bucurați de priveliștea montană.

Toamnă (septembrie – noiembrie):

 • Drumeții: Toamna aduce culori frumoase în păduri și peisaje uimitoare. Drumețiile pot fi mai puțin aglomerate în acest sezon.
 • Observarea frunzelor: Datorită pădurilor de foioase din apropiere, aceasta este o perioadă excelentă pentru observarea frunzelor și pentru a vă bucura de culorile toamnei.

Indiferent de sezon, asigurați-vă că sunteți echipați adecvat pentru condițiile meteorologice și activitățile pe care le doriți să le desfășurați. Respectarea mediului înconjurător este esențială în timpul vizitei dvs. la Bâlea Lac pentru a proteja frumusețea și sănătatea acestei zone naturale.

Legende și povești de la Bâlea Lac

 • Legenda Lacului Bâlea: Potrivit unei legende, Lacul Bâlea ar fi fost format din lacrimile unei tinere păstorițe, care și-a pierdut iubitul într-o avalanșă mortală în timp ce păștea oile. Supărată și plângând pentru pierderea lui, lacrimile ei s-au adunat pentru a crea acest lac frumos.
 • Legenda Călugărului de la Bâlea: Se spune că un călugăr singuratic trăia în zona Bâlea Lacului. El era cunoscut pentru că le spunea turiștilor și călătorilor povești și învățăminte spirituale. Se credea că călugărul avea puteri supranaturale și că putea prevedea viitorul.
 • Legenda Cetății Rovina: La Bâlea Lac, se află o stâncă imensă numită Cetatea Rovina. Legenda spune că aici a existat cândva o cetate veche care a fost distrusă de un dușman nemilos. Oamenii spun că strigătele disperării locuitorilor din acea vreme pot fi încă auzite în vânturile care suflă în jurul stâncii.
 • Poveștile despre animale sălbatice: Munții Făgăraș sunt locul de casă pentru o varietate de animale sălbatice, cum ar fi ursul, lupul și capra neagră. Turiștii și localnicii au adesea povești și întâmplări legate de aceste creaturi magnifice care trăiesc în zona muntoasă.
 • Povești despre vârfurile înalte: Munții Făgăraș găzduiesc unele dintre cele mai înalte vârfuri din România, cum ar fi Vârful Moldoveanu și Vârful Negoiu. Aceste vârfuri înalte sunt adesea subiectul poveștilor și legendelor, în care eroi și aventurieri încearcă să escaladeze aceste culmi impunătoare.

În inima Munților Făgăraș, Bâlea Lac strălucește ca o bijuterie a naturii, oferind turiștilor și călătorilor o experiență montană unică și memorabilă. Acest paradis alpin dezvăluie cu generozitate frumusețea unui peisaj spectaculos, în care lacurile glaciare și vârfurile muntoase se îmbină pentru a crea o panoramă irezistibilă. 

Indiferent de sezon, Bâlea Lac se adaptează și oferă o gamă variată de activități, de la schi și drumeții până la observarea frunzelor și aventuri unice, cum ar fi șederea la Hotelul de Gheață. Legendele și poveștile din zonă completează farmecul acestui loc misterios, subliniind legătura dintre om și natura sălbatică. În final, Bâlea Lac rămâne o destinație de nelipsit pentru iubitorii de aventură și frumusețe naturală, oferind o experiență ce rămâne în inimile și amintirile celor care o vizitează.

Cele mai citite articole