Laptele este un aliment de bază pentru copii, cel puțin un an. Iar pentru mamele care nu mai vor să alăpteze sau nu mai pot să alăpteze, laptele praf este cea mai bună soluție.

Producția de lapte praf. Înainte de a ajunge pe rafturi, un lapte praf Humana este fabricat pornindu-se de la laptele de vacă. Se modifică astfel materia primă, înlăturându-se și adăugându-se nutrienți, pentru ca acesta să se apropie cât mai mult de laptele matern.

De exemplu, proteinele sunt diminuate cu aproximativ 35 de grame pe litrul de lapte de vacă, pentru a se ajunge la 12-17 grame pe litru, un nivel mult mai apropiat de laptele matern.

Fiecare fabricant poate integra in rețeta de bază unele elemente precum probioticele sau fibrele. Atunci când mixtura este gata, amestecul este concentrat, apoi uscat, pentru  a se obține forma sa finală de pudră.

DHA, lactoferină sau HMO? Mai nou, apar și unele noutăți pe piață, grație unor studii din ce în ce mai serioase. 

Există deci pe piață lapte praf pe bază de DHA, un acid gras din familia omega 3. Este vorba despre un acid gras esențial, indispensabil pentru maturarea cerebrală și vizuală a nou- născutului, care este prezent și în laptele matern.

Cele mai citite articole

Prezența sa este obligatorie în laptele matern începând cu anul 2020. O altă mare noutate de pe piață este lactoferina. Este vorba despre o proteină prezentă în laptele matern care poate stimula și întări sistemul imunitar. 

De asemenea, există pe piață lapte praf, care conține HMO, adică Human Milk Oligosaccharides, adică anumiți compuși majori ai laptelui matern.

Laptele praf specific. În cazul anumitor probleme de sănătate, există unele tipuri de lapte praf ce îți pot veni în ajutor.

În caz, de reflux gastro-esofagian, poți alege un lapte praf îngroșat cu amidon sau un agent de îngroșare pe bază de carob. Acest tip de lapte are mențiunea AR de la anti-reflux.

În caz de diaree sau probleme gastrice pasagere, poți alege un lapte praf mai slab în lactoză în această perioadă. După ce problemele au trecut, poți trece din nou la laptele praf obișnuit.

Dacă ai un teren alergic, acasă, poți alege laptele hipoalergenic. Este un tip de lapte care a trecut prin modificări termice și enzimatice, pentru ca acesta să fie mai ușor de tolerat.  Poate limita apariția de eczeme sau de alergii. 

Cele mai citite articole