Amplasarea unui aparat ortodontic de catre medicul ortodont trebuie luata in considerare incepand cu varsta de 7 sau 8 ani. Aparatele dentare devin din ce in ce mai frecvente in curtile scolilor. Dar la ce varsta ar trebui sa consulti un specialist? Pentru ce tip de tratament? Cat timp trebuie pastrat dispozitivul? Iata importanta efectuarii unei vizite de control la medicul ortodont cu mult inainte de pubertate.

Se estimeaza ca unul din doi copii ar avea nevoie de tratament ortodont. Cu toate acestea, nu toti beneficiaza de o urmarire adecvata. Parintii nu sunt intotdeauna capabili sa detecteze nevoia de tratament. 80% dintre pacienti sunt indrumati de catre medicul dentist, in timp ce consultatiile spontane raman rare. Cu toate acestea, purtarea aparatului dentar este adesea singura solutie la anumite probleme deranjante. 

De la ce varsta poate un copil sa poarte un aparat dentar?

Purtarea unui dispozitiv poate incepe la varsta de 4 pana la 5 ani daca copilul are dificultati la mestecat sau are dificultati de respiratie. Interventia medicului ortodont se realizeaza apoi in colaborare cu cea a ORL. Pentru copiii cu despicatura de palat (buza despicata), tratamentul poate incepe chiar mai devreme.

Cand sa te consulti?

In general, la varsta de 7 pana la 8 ani. La prima programare, medicul ortodont poate decide sa astepte inainte de a trata problema sau sa opteze pentru un asa-zis tratament „interceptiv” cu o durata de aproximativ 6 luni. Scopul acestor tratamente interceptive este de a corecta un decalaj in cresterea maxilarelor sau o problema de dezvoltare anormala a dintilor. Un dinte care se dezvolta in locul nepotrivit risca sa afecteze alti dinti sau sa le impiedice dezvoltarea.

Cele mai citite articole

Problemele care apar adesea la copii sunt discrepantele de crestere la nivelul maxilarelor (intre maxilarul superior si cel inferior).

Este important sa consulti medicul ortodont inainte de debutul pubertatii.

Inainte de tratament, persoana care necesita tratament combinand tehnica ortodontiei combinata cu chirurgia maxilo-faciala.

Dupa pubertate, majoritatea anomaliilor de crestere pot fi corectate, dar tratamentul ortodontic va trebui adesea combinat cu chirurgia maxilo-faciala. In sfarsit, este posibil si in unele cazuri sa se „compenseze” discrepanta prin extractii dentare. In concluzie, pentru ca medicul ortodont sa aiba alegerea celui mai potrivit tratament este necesar sa se consulte foarte devreme.

Care este proportia de copii care poarta aparat dentar?

Aproximativ unul din doi copii are nevoie de tratament ortodontic din motive functionale si uneori estetice. Purtarea unui aparat ortodontic, insa, nu este o moft. Indicatia tratamentului ortodontic nu datoreaza asadar nimic intamplarii. Criteriile sunt obiectivele functionale (ocluzia dentara, masticatia, echilibrul articulatiilor maxilarelor) si estetica care decurg din indicatii. In sfarsit, estetica nu trebuie neglijata deoarece imbunatatirea zambetului prin alinierea dintilor ajuta la stabilirea increderii in sine si la construirea bunastarii psihologice.

Cele mai citite articole