Cuptoarele cu convecție sunt un tip modern de echipament care îți permite să gătești rapid diverse tipuri de alimente. Datorită versatilității sale, poate fi folosit în toate bucătăriile din cafenele și restaurante.

Cum funcționează un cuptor (industrial) cu convecție?

Deși a numi un cuptor cu convecție „industrial” este o strategie de marketing folosită pe scară largă de producătorii și vânzătorii de echipamente, în companiile mari acest tip de echipament nu este utilizat, acolo se văd alte tipuri de utilaje de mare productivitate.

Cuptorul cu convecție este orice s-ar spune un cuptor ce înglobează o tehnică avansată. Are următoarele caracteristici:

  • încălzire rapidă – folosește elemente de încălzire superioare și inferioare;
  • sistem de convecție – unul sau mai multe ventilatoare sunt instalate în peretele din spate al compartimentului de lucru; acestea distribuie fluxurile de aer cald, asigurând o temperatură uniformă în toate părțile cuptorului respectiv;
  • alimentare cu abur – un astfel de cuptor permite gătitul cu abur, menține umiditatea optimă în camera de lucru, de exemplu, pentru coacerea produselor de panificație.

Principiul de funcționare

Principiul de funcționare al categoriei mari de cuptoare cu convecție coincide cu al cuptoarelor din segmentul de preț cel mai mare. Elementele de încălzire cresc temperatura în camera de lucru, ventilatoarele distribuie uniform fluxurile de aer cald. 

Cuptoarele cu convecție pentru catering vă permit:

  • coacerea produselor din făină (pâine, plăcinte, prăjituri);
  • coacerea diferitelor alte tipuri de alimente;
  • gătirea produselor din carne, pește, legume;
  • reîncălzirea și decongelarea alimentelor.

Cuptoarele cu convecție au mai multe moduri de bază care îți permite să coci și să gătești profesional alimente:

  • Încălzire simplă. Cu ajutorul elementului de încălzire superior/inferior sau ambele în același timp. Potrivită pentru coacerea clasică.
  • Convecție. Încălzirea cu ventilatoarele pornite, distribuie uniform temperatura.
  • Grătar. Nu este disponibil pentru toate modelele. Grătarul este un element de încălzire suplimentar puternic ce permite să se frigă carnea, peștele și legumele până când se rumenesc.
  • Alimentare cu abur. Modul de funcționare ce permite să se gătească alimente sănătoase care rețin nutrienții și vitaminele.
  • Convecție cu abur. Modul de operare combinat.

Beneficiile cuptorului profesional cu convecție pentru catering

Principalul avantaj al unui cuptor cu convecție profesional este versatilitatea acestuia. Înlocuiește diverse tipuri de echipamente – un grătar, un cuptor clasic de brutărie etc. Beneficiile suplimentare includ:

  • Puterea mare de încălzire. El permite să pregătești rapid diverse tipuri de feluri de mâncare. Temperatura de încălzire, în funcție de modelul cuptorului poate merge până la 350 de grade Celsius.
  • Volumul mare al camerei de lucru. Chiar și cele mai compacte modele profesionale îți permit să aranjezi 3 – 5 tăvi de copt și să gătești pe mai multe niveluri (etaje).
  • Eficiență ridicată. Convecția reduce timpul necesar pentru a găti produse de patiserie și diverse alte feluri de mâncare.

Alegerea cuptorului cu convecție potrivit pentru afacerea ta

Atunci când alegi un cuptor cu convecție profesional, ghidează-te după caracteristici. Performanța, volumul și alte date tehnice îți vor permite să calculezi numărul aproximativ de feluri de mâncare pe care dispozitivul termic respectiv le poate găti într-o unitate de timp.

Principalele caracteristici ale unui cuptor cu convecție:

  • Puterea de încălzire. Calculată în kW, aceasta înseamnă puterea maximă a echipamentului cu toate elementele de încălzire pornite la cea mai ridicată temperatură posibilă.
  • Intervalul de temperatură. De obicei, intervalul de setare al unui astfel de cuptor este de la +30/+50 grade Celsius până la +300 de grade Celsius.
  • Volumul și numărul de niveluri de gătit. Îți permite să calculezi câtă mâncare poate fi gătită într-un singur schimb de lucru pe unul sau pe toate etajele camerei interioare de lucru a cuptorului.
  • Sistemul de control. Electromecanic sau tactil.
  • Tipul de alimentare cu abur. Injecție sau de tip boiler.

Alegerea unui cuptor cu convecție este individuală pentru fiecare caz. Depinde de caracteristicile echipamentului, de cerințele utilizatorului și de bugetul alocat pentru o astfel de investiție HoReCa.

Vrei să afli detalii despre această categorie de cuptoare? Contactează specialiștii de la TC Romania Crown Cool. Ei te vor îndruma și vei putea alege modelul cel mai potrivit pentru unitatea ta de alimentație publică.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *