Panourile solare sunt o alternativa buna daca doriti sa va consumati propria energie curata si sa economisiti bani pe termen lung. Indicam diferitele avantaje si dezavantaje ale utilizarii acestei energii regenerabile pentru casa dumneavoastra, precum si orizontul viitor al energiei solare.

Panourile solare sunt o solutie ecologica si economica pentru a produce energie electrica si a reduce costurile facturilor la utilitati. https://sunup.ro este unul dintre furnizorii de panouri solare de top, oferind o gama variata de produse si servicii pentru a satisface nevoile clientilor.

In continuare, vom discuta despre avantajele si dezavantajele panourilor solare pentru a va ajuta sa decideti daca aceasta tehnologie este potrivita pentru nevoile dvs.

1. Avantajele panourilor solare din casa ta

Utilizarea energiei solare are o serie de beneficii care ar trebui cunoscute. Acestea sunt cele mai proeminente:

1.1 Emisii poluante zero

Principala atractie a energiei solare este ca, spre deosebire de alte surse, nu genereaza emisii poluante direct sau indirect. Odata ce instalati kitul solar nu vor mai exista emisii de gaze cu efect de sera. Acesta este un motiv bun pentru a opta pentru instalarea acestor dispozitive.

1.2 Economie de energie

Instalarea panourilor fotovoltaice presupune o investitie initiala, este adevarat, dar pe termen mediu economiile de energie realizate sunt foarte mari. Factura de energie electrica va fi mai ieftina si, in plus, cu contoarele bidirectionale vei avea posibilitatea sa returnezi energia pe care nu o folosesti si sa o „revandi”. Aceasta este o optiune pentru cei care doresc sa economiseasca consumul de energie.

1.3 Nu genereaza zgomot

Un alt aspect de subliniat despre energia solara este ca nu genereaza niciun tip de zgomot , spre deosebire de generatoarele electrice conventionale. Daca nu vrei sa suporti sunete enervante, aceasta este o sansa de a castiga bunastare.

1.4 Compatibil cu alte clase energetice

Energia fotovoltaica este compatibila cu alte surse si, de fapt, sunt multe locuinte care au doua instalatii astfel incat energia conventionala functioneaza cand cealalta nu. Acesta este modul de a face o tranzitie treptata si, mai ales, de a evita problemele pentru ca nimic sa nu se intample.

1.5 Disponibil in intreaga lume

Soarele este o sursa inepuizabila de energie pentru intreaga planeta , cel putin pe termen foarte lung, deoarece se preconizeaza ca va continua sa emita energie timp de 5.000 de milioane de ani. Este important de indicat ca energia este obtinuta de la soare in locuri unde nu exista alte optiuni deoarece in zonele indepartate aceasta este o modalitate prin care o mica instalatie sa functioneze autonom.

2. Dezavantajele energiei solare

Cele mai citite articole

Desi utilizarea energiei de origine solara are multe aspecte pozitive, este convenabil sa se evalueze si partea negativa. Este important de retinut ca mixul energetic ofera mai multe posibilitati si ca, in functie de locatie, ati putea fi interesat de o sursa sau alta.

2.1 Necesita o investitie initiala mare

Pentru a instala panouri solare este necesara o investitie initiala mare , care variaza intre 600 si 800 de euro pe m2 de panou. Exista diferente semnificative in functie de companie, dar este convenabil sa plecati de la acest calcul initial pentru a nu obtine surprize neplacute. Aceasta inseamna ca pariurile pe aceasta structura pot fi costisitoare la inceput, circumstanta care poate descuraja gospodariile cu mai putine resurse. 

2.2 Putere limitata

Un panou solar are o putere limitata si, din acest motiv, utilizarea acestui tip de energie uneori nu este suficienta, de la sine, pentru a acoperi nevoile unei locuinte. Luati in considerare ca o casa mica intr-o zona temperata nu consuma mai putin de 7 kW pe zi, iar un panou standard genereaza doar 250 W.

2.3 Dependenta de vreme

Acest inconvenient trebuie relativizat pentru ca exista posibilitatea de a prognoza sau medie orele anuale si zilnice de soare, dar in orice caz avem aceasta problema. Daca vremea in zona dvs. este schimbatoare si nu aveti prea multa capacitate de a stoca energie, este posibil sa aveti probleme. In locurile unde este putin soare, nici nu este cea mai buna optiune.

3. Tipuri de panouri solare

Panourile solare sunt variabile in functie de dimensiune si putere, dar mai presus de toate putem evidentia doua tipuri care sunt cele mai utilizate:

3.2 Panouri fotovoltaice

Panourile fotovoltaice sunt realizate cu celule de siliciu care colecteaza energia de la soare pentru a o transforma in curent alternativ. Acesta este panoul care este cel mai utilizat in structurile de autoconsum si poate fi monocristalin sau policristalin . Are aplicatii diferite in functie de climat si profitabilitatea la care te astepti de la fiecare caz.

3.3 Panouri termice

Panourile termice sunt mai putin obisnuite si sunt utilizate in principal in instalatiile comunitare pentru a genera caldura sau abur. Este important de indicat ca exista colectoare de temperatura inalta, medie si joasa. Obiectivul acestor panouri este acela de a genera energie, dar este adevarat ca de obicei nu sunt folosite zilnic.

4. Viitorul energiei solare

Energiile regenerabile au un orizont de generalizare pe termen mediu iar in Europa 2030 a fost deja stabilit ca an pentru consumul a 35% din energiile regenerabile.  Se asteapta ca pana in 2040 sectorul auto sa nu mai produca motoare cu ardere interna, iar industria sa se angajeze si ea in acest obiectiv.

Energia solara este o alternativa interesanta in locurile in care conditiile sunt favorabile si, mai ales, in cladirile mici si pentru autoconsum . Acest lucru este important daca sunteti interesat sa construiti o casa privata si doriti sa aveti o modalitate autonoma si durabila de a genera energie.

Panourile solare sunt o optiune pentru cei care doresc energie curata, economica, cu o structura durabila. Cunoasterea avantajelor si dezavantajelor utilizarii energiei solare va va ajuta sa alegeti cu intelepciune, astfel incat sa nu aveti probleme.

Cele mai citite articole